Eerste Communie 2018

Eerste Communie 2018

3 juni

Ik-ken-mijn-kerkPosted by Communieteam Sun, May 27, 2018 18:18:52

Beste communiekantjes en ouders,
Hopelijk hebben jullie vorige week een mooi communiefeest gevierd. Aanstaande zondag is de laatste ik-ken-mijn-kerk-dag. We hebben met het Communie-team besloten om de dag ontspannend in te vullen.

Daarom is het programma als volgt:
9.15 uur: verzamelen bij de ingang van de Grote Kerk
9.30 uur: H. Mis (kinderen zingen 2 liedjes en lezen voor) + processie (kinderen lopen als groep mee)
11.30 uur: we gaan (met auto's) naar Bowlingbaan Oostrum
12.00 -13.00 uur: Uurtje bowlen
13.00-13.45 uur: Frietjes eten
13.45-14.00 uur: Kinderen kunnen worden opgehaald worden in Oostrum bij de Bowlingbaan

Natuurlijk verwachten we iedereen: het wordt een leuke reüni. We zouden het fijn vinden als iedereen even per ommegaande (liefst voor vrijdag) per mail bevestigt dat we zondag op de komst van zijn/haar dochter kunnen rekenen.

Verder zoeken we nog enkele ouders die de kinderen om 11.30 uur even naar de bowlingbaan willen brengen (vertrek bij de parkeerplaats van de Paterskerk). Zouden ouders die bereid zijn om te rijden even een mailtje kunnen sturen om zich daarvoor aan te melden (geef ook even aan als je auto hebt waarvoor niet geldt: 1 chauffeur, 1 bijrijder en 3 kids op de achterbank). Uiterlijk zaterdag, als alle aanmeldingen binnen zijn, volgt een lijstje van ouders die zullen rijden (per mail).

Tot zondag!

Het CommunieteamEerste en Tweede Pinksterdag (laatste info)

De dag zelfPosted by Communieteam Thu, May 10, 2018 21:01:35

Beste ouders,

De datum van de Eerste H. Communie komt in zicht.

Hoogste tijd dus om u een update te geven over wat er voor de komende tijd op het programma staat.

Derde ik-ken-mijn-kerk-dag (Eerste Pinksterdag)

De dag vóór de H. Communie, eerste Pinksterdag, is de dag van de generale repetitie. Het zou héél erg fijn zijn als alle kinderen aanwezig zijn. Voor de kinderen is het prettig als ze weten wat hen de dag erna te wachten staat: waar moet ik staan, waar moet ik zitten, naast wie mag ik lopen, wanneer mag ik zingen en noem maar op.

We zullen de dag in grote lijnen als volgt indelen:

•9.15 - 9.30 uur: ouders brengen hun kinderen naar de pastorie (Leunseweg 5)

•9.30 uur: ouders vertrekken

•9.30 uur - 11.00 uur: we oefenen onze liedjes

•11.00 - 12.15 uur: bijzondere internationale Pinkstermis met héél veel talen (papa's en mama's zijn hierbij uiteraard van harte welkom). Tevens kinderwoorddienst.

•12.15 - 13.00 uur: lunchpauze

•13.00 - 15.15 uur: generale repetitie + maken knutselwerk door de kinderen

•15.15 uur: de kinderen kunnen worden opgehaald


De dag van de Eerste H. Communie (Tweede Pinksterdag)

Er zijn enkele zaken die van belang zijn om te weten:

Verzamelen

We verzoeken alle ouders om de kinderen tussen 10.05 en 10.15 uur te brengen naar de hoofdingang van Beukenrode (zoals dat vroeger heette). Probeer echt niet later te komen, want een fotograaf wil graag nog wat plaatjes schieten. We zouden het fijn vinden als de ouders de kinderen brengen en dan wat afstand nemen van de groep. Dan kan de fotograaf rustig zijn werk doen en kan het communie-team een mooie rij proberen te formeren.

--> Let overigens op: in het verleden was het mogelijk om via de Paterskerk in Beukenrode te komen. Deze deur is tegenwoordig, na de renovatie van Beukenrode, afgesloten.

--> Praktisch verzoekje: als u de kinderen vóórdat u thuis vertrekt nog even herinnert aan een toiletbezoekje, voorkomt dat files voor de wc en mogelijk ongewenste nattigheid.

Processie naar de kerk

We verwachten de misdienaars en tamboers uiterlijk om 10.45 uur bij Beukenrode om de kinderen op te halen. Het zou goed zijn als u als ouders dan al een plaatsje gevonden hebt in de buurt van de Paterskerk en niet meer bij Beukenrode bent. We wandelen namelijk vlot door en het zou jammer zijn als u later in de kerk bent dan uw Communicantje.

Het communie-team zal meelopen in de processie om de kinderen aan te sturen. Ouders mogen fijn bij het eigen gezin blijven.

Overigens.... Tijdens de processie en buiten bent u helemaal vrij om zelf foto's te maken, al zal de fotograaf dat natuurlijk ook doen.

Mocht het overigens slecht weer zijn, dan zorgt u wel voor parapluutje of een (regen-)jasje voor uw kind, toch? Dan zorgen wij voor een kapstok voor hen bij de ingang.

In de kerk

Rond de klok van 11.00 uur begint de Mis. Voor de ouders van de communicantjes en voor hun broertjes en zusjes zijn de eerste banken plaatsen gereserveerd (reservering op naam). Zij kunnen plaatsnemen in (het deel van) de kerkbank dat voor hen is gereserveerd. Overigens, ter info: welk gezin in welke bank zit is een kwestie van pure toevalligheid. We hebben niemand bewust vooraan of achteraan gezet. Wel is er een match tussen de plek van de communicantjes en de plek van de ouders. MMSK speelt in de kerk.

Misboekje

Voor de Communicantjes wordt een extra mooi Misboekje gedrukt. Dat mogen de kinderen meenemen als herinnering. Ook zijn er Misboekjes voor alle mensen in de kerk.

Taken tijdens de Mis

Elke communicant heeft een taak tijdens de Mis. Bijgevoegd is het Misboekje. Daarin staan alle taken vermeld.

Deze taken zijn bij de vorige ik-ken-mijn-kerk-dag door de communicantjes zelf gekozen. Was uw kind er niet, dan hebben wij voor uw kind gekozen.

Fotograaf

Zoals gezegd is er een fotograaf. Hij zal tijdens de viering in de kerk als enige foto's maken. Méér telefoons en camera's is erg onrustig, zeker tijdens een religieuze plechtigheid. De kosten voor de fotograaf worden betaald uit uw bijdrage voor de Communie. Korte tijd na de Communie ontvangt u een link (We-transfer) waar u gedurende één week alle foto's kunt downloaden. U kunt ze zelf laten afdrukken.

Video-opnames

Er zullen ook video-opnames gemaakt worden. Ook de kosten voor de video worden betaald uit uw bijdrage voor de Communie. Korte tijd na de Communie ontvangt u een link (We-transfer) waar u gedurende één week de video kunt downloaden.

Priester

Deken Smeets zal in de Communiemis voorgaan.

Lengte van de viering

Hoe lang de Mis precies zal duren, kunnen we niet zeggen. We streven ernaar om binnen het uur klaar te zijn, maar ervaring leert dat wel eens een minuutje of tien later kan zijn. Aan het einde van de Mis vragen we altijd eerst of de Communicantjes de kerk willen verlaten. Zij maken bij de ingang van de kerk nog even een groepsfoto. U zult zelf rond 12.15 uur, vermoeden we, weer buiten staan.

Wat mee te nemen op Eerste Pinksterdag (derde ik-ken-mijn-kerk-dag)

1. Foto van jezelf voor op het knutselwerkje

Tijdens de ik-ken-mijn-kerk-dag zal een kleurplaat met een huis (huis van God) geknutseld worden. Het huis heeft 3 ramen van verschillend formaat. Graag een foto van de communicant meenemen op Eerste Pinksterdag in één van de volgende 3 formaten:

6 x 8,5 cm (groot raam)

3,5 x 4 cm (middel raam)

3 x 3,5 cm (klein raam)

2. Doopkaars

Het is mooi als tijdens (een deel van) de Communiemis de doopkaarsen van jullie kinderen branden.

Mag ik jullie vragen om ook de doopkaarsen mee te nemen op Eerste Pinksterdag.

Tijdens de Communiemis worden de kaarsen aangestoken.

TIP: Steek de kaars thuis eventjes aan en laat 'm een paar minuten branden. Vaak heeft de kaars namelijk al jaren niet gebrand en gaat die niet gemakkelijk aan. Dat scheelt de misdienaar veel "aansteekstress" tijdens de viering.

Mocht de doopkaars kwijt zijn: geeft niet. Niemand zal het tijdens de viering merken.

En tot slot

Na de Mis mag één van de ouders (of een ander familielid) per communicant even naar voren komen om e.e.a. (doopkaars, knutselwerk, etc.) op te halen.

Mochten er nog vragen zijn, mail dan gerust. In verband met vakantie kunt u ná het weekend een reactie verwachten.

Wij wensen u heel veel succes en plezier toe met alle voorbereidingen voor het feest bij u thuis en we hopen op een prachtige dag.

Het communie-team25 maart

Ik-ken-mijn-kerkPosted by Communieteam Fri, March 23, 2018 14:53:42

Beste communicanten en ouders,

zoals bekend is op zondag 25 maart a.s. de tweede ik-ken-mijn-kerk-dag voor de communicanten van de Paterskerk.

Het globale programma voor deze dag is als volgt:

9.30 uur: Ontvangst communicanten

9.45-10.45 uur: Palmpasenstokken maken

11.00 uur: H. Mis met kinderwoorddienst voor de communicanten en aanwezige kinderen

12.15 uur: Lunch en maken groepsfoto van de communicanten voor op het misboekje

13.00 uur: Liedjes oefenen voor communieviering

14.00 uur: Vertrek (lopen) naar Verzorgingshuis De Mulder, Veltumse Kleffen 68, alwaar door de communicanten de Palmpasenstokken worden overhandigd aan bewoners van De Mulder

15.30 uur Komst ouders; kinderen ophalen bij De Mulder

Van u als ouders verwachten we dat u uw kind(eren) om 9.30 uur brengt, aanwezig bent om 11.00 uur bij de H. Mis en om 15.30 uur uw kind(eren) ophaalt bij De Mulder.

Informatie rondom de H. Communie is te vinden op de website van de Paterskerk onder het kopje Communie.

Tot zondag 25 maart!

Met vriendelijke groet namens het communieteam,

Tonnie Engels4 februari; Eerste Ik-ken-mijn-kerk-dag

Ik-ken-mijn-kerkPosted by Communieteam Tue, January 30, 2018 11:52:53

Zoals bekend is op zondag 4 februari a.s. de eerste ik-ken-mijn-kerk-dag voor de communicanten van de Paterskerk.

Het globale programma voor 4 februari is als volgt:

9.30 uur: ontvangst communicanten

9.45-10.30 uur: Oefenen taakjes communicanten

10.30 uur: Communicanten oefenen met Zangers van St. Frans (onder voorbehoud)

11.00 uur: H. Mis met voorstellen/presentatie communicanten aan aanwezigen

12.00 uur: lunch

13.00 uur: liedjes oefenen voor communieviering

14.00 uur: rondleiding door kerk

15.00 uur aankomst ouders; kinderen leiden ouders rond door kerk

15.30 uur afsluiting

Van u als ouders verwachten we dat u de kinderen om 9.30 uur brengt, aanwezig bent om 11.00 uur bij de H. Mis waarin de communicanten zich presenteren aan de parochianen en om 15.00 uur weer aanwezig bent voor de rondleiding door de kerk.Ouder-informatie-avond

AlgemeenPosted by Communieteam Thu, August 31, 2017 22:58:33
Datum: maandag 18 september 2017 
Tijdstip: 20.00 uur tot uiterlijk 21.15 uur 
Locatie: Pastorie Paterskerk (Leunseweg 5)

Data ik-ken-mijn-kerkdagen

Ik-ken-mijn-kerkPosted by Communieteam Thu, August 31, 2017 22:55:16
De "ik-ken-mijn-kerk-dagen" voor schooljaar 2017/2018 zijn op de onderstaande data. Voor lunch wordt gezorgd.

Onderstaand volgt een globaal programma. Meer details volgen steeds enkele dagen vóór de ik-ken-mijn-kerkdag.

Dag 1: Elkaar en de kerk leren kennen
zondag 4 februari, 9.30 - 15.30 uur
Locatie: pastorie Paterskerk, Leunseweg 5

Ouders mogen:
- Om 11.00 uur naar de Mis komen. Kinderen stellen zich dan aan de parochie voor.
- Om 15.00 uur naar de kerk komen. De kinderen geven dan zelf een rondleiding in de kerk aan de ouders.


Dag 2: De Goede Week
zondag 25 maart, 9.30 - 15.30 uur
Locatie: pastorie Paterskerk, Leunseweg 5

Ouders mogen:
- Om 11.00 uur naar de Mis komen. Kinderen zullen deelnemen aan de Palmprocessie.
- In de middag brengen de kinderen hun Palmpasenstok naar oudere mensen die dat zeer zullen waarderen.


Dag 3: De dag vóór de Communie
zondag 20 mei: 9.30 - 15.30 uur
Locatie: pastorie Paterskerk, Leunseweg 5

Ouders mogen:
- Om 11.00 uur naar de Mis komen.
- Er zal op deze dag gerepeteerd en versierd worden voor de dag erna.


Dag 4: Op stap met Jezus: Sacramentsprocessie
zondag 3 juni: 9.25 - ongeveer 14.00 uur
Verzamelen: bij de Grote Kerk op speciaal gereserveerde plaatsen
Ophalen: pastorie Paterskerk, Leunseweg 5

Ouders mogen:
- Om 9.30 uur naar de Mis in de Grote Kerk komen. Tijdens de Mis zullen de kinderen zingen en voorlezen. Bovendien zullen zij meelopen in de processie die loopt van de Grote Kerk en de Paterskerk. Ouders mogen meelopen met de bidprocessie óf langs de kant van de weg staan.
Na de viering is er een ontspannende activiteit.

Nieuwe opzet

De dag zelfPosted by Communieteam Thu, August 31, 2017 22:47:15
Met ingang van het schooljaar 2016/2017 is de opzet voor de Eerste Communie en de voorbereiding daarop ingrijpend veranderd. Het eerste jaar is dat goed bevallen. Daarom zal in 2017/2018 op ongeveer dezelfde manier worden gewerkt.

Hoe werkt het?

1. Ik-ken-mijn-kerk-dagen
In het schooljaar 2017/2018 zijn er 4 "ik-ken-mijn-kerk-dagen". Op 4 zondagen worden alle kinderen die de Eerste Communie gedaan uitgenodigd door de parochie. Op die dagen leren ze wat er in de kerk te doen is. Zo zullen zij:
- Kennismaken met vrijwilligers;
- Het kerkgebouw leren kennen;
- Hun mede-communiekanten ontmoeten;
- Vertrouwd worden met de Mis;
- Leren oog te hebben voor de oudere medemens;
- Samen eten;
- De kinderen krijgen een rol tijdens de zondagsmissen en worden voorgesteld aan de parochianen.

Daarnaast worden op deze dagen praktische zaken rond de Communie voorbereid:
- Liederen worden geoefend;
- We houden een generale repetitie;
- De versieringen worden door de kinderen zelf gemaakt;
- De teksten van de Communiemis worden door de kinderen gekozen en eigen gemaakt.

Voor ouders is dit dus heel praktisch: geen voorbereidingen en vergaderingen over praktische zaken, geen gehol van generale repetitie, naar werkgroepavond, tot liedjes-oefen-avond, geen gesleep met versieringen, tekeningen, boekjes en noemt u maar op. Al deze dagen krijgen op een nieuwe manier vorm in de "ik-ken-mijn-kerk-dagen".

Wat we van ouders vooral verwachten is dat zij interesse tonen in wat de kinderen op deze dagen beleven. Misschien door op die dag op zondag naar de Mis te gaan om 11.00 uur, want dan hebben de kinderen een rol. Of door eens te luisteren naar wat uw kind geleerd heeft. Of door eens een gebedje dat de kinderen op deze dagen leren samen met hen te bidden.


2. Aanmelding en informatie
De communicatielijnen worden eenvoudiger.
Slechts via deze pagina wordt informatie gedeeld met de ouders. Op deze pagina vindt u alles wat er nodig is. Mochten er dan nog praktische vragen ontstaan, stel ze dan bij voorkeur aan het einde van ik-ken-mijn-kerk-dagen aan leden van het communie-team. Eventueel kunt u een email sturen.


Aanmelden is ook eenvoudig. Dat gebeurt via de website www.paterskerkvenray.nl. U kunt daar een formulier invullen. Daarna ontvangt u een ontvangstbevestiging en factuur.

Tevens ontvangt u telkens een bericht als er nieuws geplaatst wordt op deze pagina.


Wat blijft hetzelfde?
Alles rond de lessen op school blijft hetzelfde. Communicatie daaromtrent loopt via de scholen.